Geschiedenis

Tammo Oudman en zijn vrouw hebben tot 1997 altijd een melkveehouderij gehad. Met zijn koeien bezocht hij ook regelmatig keuringen met succes. Na aanschaf van de eerste shetlander waren ze besmet geraakt met het pony virus. De pony was gekocht in 1995 van shetlander pony fokker Liewes Holwierde (L.H.) Met Tessa van de Wilgenkamp is de fokkerij begonnen. De naam Hoeve Eelwerd is ontstaan omdat de boerderij waarin ze woonden Eelwerd heet.

Grote successen hebben onze ouders gekend met Hoeve Eelwerd paradepaardjes meervoudig kampioene Yvonne van de Kruisstraat.(Nationaal kampioen 1989, Bonten) Daarna volgden nog grote successen. Diverse hengsten zijn goedgekeurd en dragen de naam Hoeve Eelwerd. De fokkerij zal worden voortgezet door zijn zoon Klaas Oudman. Op 9 juli 2021 is onze vader overleden, hij leed aan dementie en was opgenomen in een verzorgingshuis Onze moeder is ook opgenomen in een verzorgingstehuis en lijd ook aan dementie.

Yvonne van de Kruisstraat, 1ste premie , overleden in 2008
Geboren 02-05-1985 (kroon preferent) (vosbont)
V: Kismet van de Bunswaard (pref)
M: Roosje van de Kruisstraat (Pref)

De kroonpreferente vosbonte is een dochter van de preferente hengst Kismet van Bunswaard en de preferente Roosje van de Kruisstraat. Op dit moment zijn er 8 in Nederland en 4 in Duitsland goedgekeurde hengsten met de stalnaam van Hoeve Eelwerd. Daarnaast hebben veel van de pony’s van Oudman 1 of meer predikanten. De belangrijkste fokmerries waren Yvonne van de Kruisstraat en Erica van Hoeve Eelwerd.  De eerste jaren is er veel gefokt met de preferente hengst Tempo van de Zandkamp.